τη Γη.Η οπή τραγουδά ένα σταθερό σι, 57 οκτάβες κάτω από το μεσαίο ντο στο πιάνο. Πρόκειται για τον πιο μπάσο ήχο που έχει ανιχνευθεί ποτέ στο Σύμπαν. «Η ένταση του ήχου είναι συγκρίσιμη με την ανθρώπινη ομιλία» αναφέρει στο Reuters ο Αντριου Φάμπιαν του Ινστιτούτου Αστρονομίας στο Κέμπριτζ της Βρετανίας.
Ο ήχος δεν μπορεί να υπάρξει στο κενό. Τα ηχητικά κύματα της μαύρης τρύπας διαδίδονται σε ένα νέφος αερίου που καλύπτει τους γαλαξίες του σμήνους. Το αέριο συμπιέζεται και επιταχύνεται από τα βαρυτικά πεδία των γαλαξιών, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και να εκπέμπει ακτίνες Χ.Οι ερευνητές διέκριναν με το Chanra τους ομόκεντρους κυματισμούς που δημιουργεί στο υπέρθερμο αέριο ο ήχος της μαύρης τρύπας.
Προσδιόρισαν τη συχνότητα του ήχου από την απόσταση μεταξύ των ομόκεντρων κυματισμών, η οποία αντιστοιχεί χονδρικά στο μήκος κύματος -30.000 έτη φωτός.Ο ήχος είναι προϊόν της εκτόνωσης ενέργειας από την ύλη που πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα.
«Γνωρίζαμε ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ενέργεια ως φως και θερμότητα -τώρα βλέπουμε έναν τρίτο τρόπο, τον ήχο» σχολιάζει ο Μπρους Μάργκον του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου.Στην πραγματικότητα, ο ήχος, η ενέργεια και οι πίδακες σωματιδίων που πηγάζουν από τις μαύρες τρύπες δεν παράγονται στην ίδια την οπή, αλλά από το χώρο γύρω της. Αν μια ακτινοβολία ή ένα υλικό σώμα πλησιάσει στην τρύπα πέρα από ένα όριο, θα είναι αδύνατο να διαφύγει και να γίνει αντιληπτό.Σύμφωνα με τον Φάμπιαν, ήχους μπορεί να παράγουν και άλλες μαύρες τρύπες σε γαλαξιακά σμήνη. «Θα περιμέναμε κάθε σμήνος και ομάδα γαλαξιών να έχει τη δική του νότα. Αν κανείς κοιτάξει σε όλο το Σύμπαν, ίσως παίζονται πολλές μελωδίες» αναφέρει.Το σμήνος του Περσέα έχει ηλικία τριών δισεκατομμυρίων ετών. «Παρόλο που αυτή η συμφωνία δεν έχει μεγάλη ποικιλία, είναι σίγουρα η πιο μεγάλη συμφωνία που ξέρουμε» σχολιάζει ο Μάργκον.Πηγή: Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου